20 PRODUKTÓW, DZIĘKI KTÓRYM ZDROWO SCHUDNIESZ (część 2)

20 PRODUKTÓW, DZIĘKI KTÓRYM ZDROWO SCHUDNIESZ (część 2)
2 (40%) 1 vote

W poprzednim artykule przedstawiłam pierwsze produkty dla zdrowego odżywiania, teraz przedstawiam następne.

  1. Łosoślosos

Łosoś jest bogaty w zdrowe tłuszcze i wysokiej jakości białko. Zawiera wszystkie podstawowe rodzaje składników odżywczych.

Zaspokaja głód i utrzymuje uczucie sytości przez długi czas dostarczając niewiele kalorii, co pomaga w utracie wagi.

Łosoś zawiera również kwasy tłuszczowe omega 3, które łagodzą stany zapalne, prowadzące do otyłości i zaburzeń przemiany materii.

Co więcej:

 Ryby oraz owoce morza dostarczają ogromną ilość jodu – składnika potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

  1. Owoceowoce

Większość ekspertów jest zgodna co do tego, że owoce są zdrowe.

Mimo, iż zawierają cukier, ma on niską gęstość energetyczną, a ich trawienie trochę trwa.

Na dodatek zawarty w owocach błonnik pomaga w zapobieganiu dostawania się cukru do krwiobiegu zbyt szybko.

Innymi słowy:

Owoce mogą być pysznym i skutecznym uzupełnieniem diety. Dodatkowo możemy uzupełnić naszą dietę produktami wspomagającymi odchudzanie.

  1. Jogurtjogurt

Jogurt zawiera bakterie probiotyczne, które poprawiają funkcjonowanie Twych jelit.

Dzięki temu:

Chronią przed stanami zapalnymi i zwalczają leptynę – główny hormon napędzający otyłość.

Jogurt zwykły czy niskotłuszczowy?

Badania dowodzą, że jogurt zwykły oraz nie niskotłuszczowe produkty nabiałowe mają związek z niższym ryzykiem otyłości i cukrzycy typu 2. Na dodatek, niskotłuszczowe jogurty często zawierają dużo tłuszczów.

  1. Orzechyorzechy

Orzechy są doskonałą przekąską zawierającą zrównoważone ilości białka, błonnika i zdrowych tłuszczy.

Pomimo wysokiej zawartości tłuszczu, orzechy nie tuczą.

Badania populacji pokazały, iż ludzie jedzący orzechy są zdrowsi i szczuplejsi od ludzi niejedzących ich.

Jednak uwaga!:

Orzechy zawierają również dużo kalorii, więc nie objadaj się nimi.

  1. Chude mięso i piersi z kurczaka

    chude mieso i piersi z kurczaka

Pomimo braku badań potwierdzających tę tezę, mięso zawsze było niesprawiedliwie klasyfikowane jako mające zły wpływ na zdrowie.

Kilka badań udowodniło, że nieprzetworzone czerwone mięso nie zwiększa ryzyka chorób serca i cukrzycy. 

Ale co jest najlepsze?

Dzięki wysokiemu poziomowi białka, mięso pomaga w utracie wagi.

Badania wykazały, że zwiększone spożycie białka (do 25-30% wszystkich kalorii) może zmniejszyć łaknienie o 60%, zmniejszyć o połowę podjadanie późno w nocy i doprowadzić do utraty wagi prawie o pół kilograma tygodniowo.

Białko to składnik, który najbardziej zaspokaja apetyt. Stosowanie diety bogatej w białko sprawi, że będziesz spalał więcej o 80-100 kalorii dziennie.

Przeczytaj nasz artykuł „Jak lepiej wykorzystać właściwości czerwonego mięsa”.

  1. Zieleninazielenina

Warzywa liściaste mają różnorodne właściwości, co sprawia, że są idealnym pokarmem przy odchudzaniu.

Zawierają niewiele kalorii i węglowodanów, a są pełne błonnika.

Zielone warzywa liściaste są bardzo odżywcze oraz bogate we wszystkie rodzaje witamin, minerałów i antyoksydantów, m. in. wapnia.

Dlaczego wapń jest tak istotny?

Według wielu badań, wapń wspomaga spalanie tłuszczu. 

Spożywanie zielonych warzyw liściastych to świetny sposób na zwiększenie objętości Twych posiłków bez zwiększania ich kaloryczności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here