Wskazówki żywnościowe

Wskazówki żywnościowe
Rate this post

Przed rozpoczęciem nowej diety należy zwrócić się do lekarza specjalisty, aby upewnić się, że nie ma żadnych przeciwwskazań. Następujące wskazówki są ważne ogólnie w żywności, ale może być przeciwwskazane w obecności specyficznych warunków chorobowych.

Najważniejsze wskazówki w zdrowej żywności:

• Ogranicz spożycie słodzonych napojów bezalkoholowych i gazowanych.

• Ogranicz spożycie alkoholu, to znaczy, nie pić więcej niż ćwierć wina, pół litra piwa lub dwa kieliszki dziennie (dla kobiet i mężczyzn bardzo małe ilości, należy je zmniejszyć o połowę). Dalej zmniejszyć lub wyeliminować spożycie napojów alkoholowych, jeśli masz nadwagę lub otyłość lub wiąże się z wywiadem rodzinnym w kierunku cukrzycy, otyłości, hipertriglicerydemii, etc.

• Ogranicz spożycie tłuszczów nasyconych (masło, tłuste mięso, tłuste czerwone mięso, ser tłusty) oraz tłuszcze trans (margaryna, masło orzechowe).

Zmniejsz spożycie cukrów prostychnie dla cukrow (cukier, słodycze, słodkie napoje), zwłaszcza w godzinach wieczornych. Kontroluj ilości słodkiego smarowidła na chleb lub chleb tostowy (takich jak dżemy, dżem, miód i kremy)

• Warzywa powinny być spożywane na surowo lub gotowane najlepiej na parze.

• Jogurt nie musi być chudy, jednakże omijaj jogurt owocowy, która zazwyczaj zawiera dużo cukru. Jeśli konsumujesz tyle mleka, wybierz zamiast tego odtłuszczone lub półtłuste mleko, które nadal zachowuje swoją zawartość wapnia.

Trzymaj się spożycia błonnika w diecie ( jedz dużo owoców i warzyw ).

Dietę możesz wspomóc naturalnymi produktami na odchudzanie, takimi jak Green Magma –  „kliknij tutaj”.

• Ważne jest, aby zapewnić minimalną dzienną dawkę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w związku z tym co najmniej 3 razy w tygodni , zastąpić mięso rybami.

Pij co najmniej 2 litry wody dziennie (30 ml na kg masy ciała). Zwiększ dawkę, jeśli kolor moczu jest zbyt ciemny lub zapach (np latem lub bardziej ogólnie podczas uprawiania sportu i pocimy się dużo). Pij często i w małych ilościach. Bilans wody musi być zachowany głównie woda pitna, taka jak woda z kranu w butelkach zarówno bezpieczna i kontrolowana. Pamiętaj, że różne napoje (takie jak pomarańczowy, napojów cola , sok , kawa, herbata ), są dobre jeśli dostarczają wode, także inne substancje, które zawierają kalorie (takie jak cukry proste) lub które są farmakologicznie czynne ( np kofeina) . Napoje te powinny być stosowane z umiarem.

Jeśli to możliwe, nie należy pominąć przekąski. Jeśli jesteś poza domem, zjedz na przykład jabłko.jedz jablka

• Wolisz białe mięso (kurczak, indyk, królik) do czerwonego (wołowina, wieprzowina), ale nie wykluczaj go całkowicie z diety.

• Jedz powoli, dzięki czemu osiągniesz uczucie sytości szybciej

• Nigdy nie trenuj z pełnym żołądkiem.

• Daj sobie jeden dzień w tygodniu aby zjeść cokolwiek chcesz.

• Jedź makaron ryżowy lub pieczywo, zwłaszcza w godzinach wieczornych. Jednak należy uważać, aby nie łączyć całych produktów bogatych w błonnik i owoców, ponieważ połączone ze sobą powodują procesy fermentacyjne.

Jeśli jesteś gruba, nie chowaj się za wymówkę: jest moc. Pamiętaj, że smak może być wykształcony w ciągu kilku tygodni.

• Przyzwyczajenie się do nowych smaków i zasad dietetycznych wymaga trochę czasu, ale generalnie to, co może wydawać się dziwne na pierwszy rzut oka po kilku próbach lepszego wrażenia by stać się zupełnie normalne.

• Należy zwrócić szczególną uwagę na „bezużyteczne” kalorie.

• ogranicz zużycie serów tłuszczowych i preferuj te szczuplejsze jak twaróg z Piemontu, mozzarella.

• Aby uniknąć jedzenia więcej niż jest to konieczne lub poddać się jakiejś pokusie to po posiłku myj zęby, lub umieść w ustach gumę do żucia lub cukierek typu aromatycznego, bez cukru.

szklanka mlekaJeśli poczujesz głód przed snem spróbuj wypić szklankę mleka, oprócz lepszego odpoczynku, aby nie obudzić się w nocy w ferworze napady głodu.

• Należy unikać spożywania kiełbasy i mięsa wśród których składników pojawiają się azotyny (E249 E250).

• Jaja mogą być spożywane z pewną swobodą (do 4 tygodniowo, rozproszonych w różnych dniach).

• Posiłki nie powinny być zbyt bogate i dokładne lepiej jest jeść małe posiłki (co najmniej 4), które nie są jedną lub dwoma bibami dziennie. Śniadanie jest bardzo ważne i powinno zaspokoić około 20% dziennego zapotrzebowania kalorii.

• Wśród metod gotowania zdrowsze jest gotowania na parze i korzystania z szybkowaru. Smażenie i grillowanie są to metody potencjalnie szkodliwe dla zdrowia

• Używać najlepiej surowych tłuszczów i uniknąć ponownego użycia tłuszczów i olejów gotowanych.

W każdym razie od czasu do czasu, jeśli zdecydujesz się smażyć potrawy, wykorzystuj najlepiej oliwę z oliwek, olej arachidowy lub rafinowane oleje gatunkowe; Zamiast tego należy bezwzględnie unikać masła i olejach bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (z kiełków pszenicy, kukurydzy lub nasion winogron)

• Jeśli to możliwe, wybrać jedzenie uprawiane metodami rolnictwa ekologicznego i zintegrowanego zarządzania szkodnikami, które są stosunkowo wolne od toksycznych pozostałości chemicznych nawozów, herbicydów i fungicydów.

• Jeśli musisz wyjść na kolację, weź małą przekąskę godzinę przed wyjazdem. W ten sposób będzie można uniknąć przejadania się, a Twój wybory żywności będzie bardziej zrównoważony (oszczędzając na przykład coś słodkiego po posiłku).

Naucz się robić zakupy: czytać etykiety pożywienia i przygotowuj listę stwierdzając jedynie, co trzeba

• Ogranicz spożycie przetworzonej żywności i podgotowanej, wyprzedzając zamiast świeżych i mrożonych warzyw

• stopniowo zmniejszać użycie soli zarówno przy stole jak i w kuchni. Preferujesz pospolitą sól wzbogaconą jodem (sól jodowana). Wymień sól na zioła (takie jak czosnek, cebula, bazylia, pietruszka rozmaryn, szałwia, mięta, oregano, majeranek, seler, por, tymianek, nasiona kopru) oraz przyprawy (takie jak pieprz, papryka chili, gałka muszkatołowa, szafran, curry), Poprawiaj smak potraw przy użyciu soku z cytryny i octu . Wybierz, jeśli są dostępne linie produktów o niskiej zawartości soli (chleb bez soli, konserwy z tuńczyka o niskiej zawartości soli , itp )

Często napady głodu są w rzeczywistości po prostu ” zapotrzebowaniem ” na wode; zamiast jedzenia spróbuj dużo pić.

• Nigdy nie idź do sklepu spożywczego na pusty żołądek, może to doprowadzić do zakupu dużej liczby kalorii i niezdrowej żywności, z którego chcesz się trzymać z dala. Spożywaj tylko sporadycznie żywność przetworzoną bogatą w sól (pikantne przekąski, chipsy w torbie, oliwki stołowe , niektóre kiełbasy i sery).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here