×

Białko wieprzowe – co musisz wiedzieć o dodatkach do żywności?

Białko wieprzowe – co musisz wiedzieć o dodatkach do żywności?

Dodatki do żywności znajdują się praktycznie we wszystkim, co jemy. Zwolennicy naturalnej diety będą zachęcać do wyboru produktów pozbawionych chemii. Jednak nie wszystkie surowce wykorzystywane przez producentów są złe. Bardzo często poprawiają walory smakowe wyrobów oraz ich parametry. Do takich dodatków należy między innymi białko wieprzowe. Co warto o nim wiedzieć? Sprawdźmy to!

Białko wieprzowe – dlaczego producenci dodają je do żywności?

Wszyscy wiemy, że podstawą zdrowej diety jest białko. Jest to jeden z podstawowych budulców organizmu i bierze czynny udział w procesie wzrostu. Odpowiada także za regenerację uszkodzeń. Jego najpopularniejszym źródłem jest mięso. Białko zawarte w wieprzowinie jest wysokogatunkowe i pełnowartościowe. Mięso z konkretnych partii świni zawiera dodatkowo kolagen, który poprawia kondycję stawów.

Nic w tym dziwnego, że producenci żywności zainteresowali się białkiem wieprzowym. Stosowane w przemyśle spożywczym, pozytywnie wpływa na parametry wyrobów. Przede wszystkim redukuje ilość niemięsnych dodatków w produkcie. Poza tym poprawia wygląd, smak i gryzalność mięs. Dzięki niemu wędliny zachęcają swoją apetycznością. Białko wieprzowe dodatkowo skraca czas obróbki i masowania, a także pozytywnie wpływa na plastrowanie produktów.

Jakie inne dodatki stosują producenci?

Białko wieprzowe to niezwykle popularny dodatek do żywności, ale producenci stosują też inne, równie korzystnie wpływające na parametry wyrobów. Doskonałym przykładem jest lecytyna. To substancja naturalnie znajdująca się w organizmie. Jej źródłem jest między innymi soja, żółtko jaja, rzepak czy słonecznik. Jako surowiec lecytyna jest chętnie wykorzystywana nie tylko w branży spożywczej, ale i kosmetycznej. Stosują ją producenci kremów i balsamów, by uczynić formuły jeszcze bardziej nawilżającymi. W przemyśle spożywczym lecytynę znajdziemy w słodyczach i pieczywie. To właśnie ona odpowiada za chrupkość skórki od chleba oraz aksamitność czekolady. W przemyśle spożywczym równie często stosuje się fosforany, jak również konserwanty.

Białko wieprzowe – skąd producenci je pozyskują?

Dystrybucja surowców spożywczych ma się obecnie lepiej, niż kiedykolwiek. Na terenie Europy działają różni dystrybutorzy. Najlepiej wybierać tych dysponujących certyfikatami. Znajdziesz ich bez problemu w internecie. Pamiętaj tylko, by zapoznać się z ofertą jeszcze przed wyborem konkretnego usługodawcy. Na stronie dystrybutora powinny znajdować się wszystkie niezbędne informacje – tak jak ma to miejsce w przypadku https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/przemysl-miesny-drobiarski-i-rybny/. Porównywanie ofert i odpowiedni research to jedyny sposób na znalezienie sprawdzonego dostawcy. Warto naprawdę się przy tym postarać, ponieważ od surowców zależą parametry końcowych produktów. Właśnie dlatego powinny one odznaczać się wysoką jakością. Dzięki zastosowaniu odpowiednich dodatków wyroby mogą przyciągnąć uwagę konsumentów i zachęcić do wyboru asortymentu konkretnego producenta.

Opublikuj komentarz