Co jeść, żeby schudnąć? Poznaj najlepszy sposób na osiągnięcie wymarzonej wagi!
Pytanie ,,Co jeść, żeby schudnąć?” wciąż zadaje sobie mnóstwo osób na całym świecie, które od lat walczą o pozbycie się nadwagi. Diet jest tak wiele, że w teorii nikt nie powinien mieć problemu z odchudzaniem. W rzeczywistości jednak, większość z nich jest oparta na mitach. Z tego artykułu dowiesz się, jak skutecznie schudnąć i utrzymać szczupłą sylwetkę.
Białko i jego znaczenie w diecie
Pierwszą rzeczą, którą powinno się jeść, żeby schudnąć jest białko. To składnik diety uczestniczący w przemianie materii oraz zapewniający prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Białko znajdziemy między innymi w rybach, jajkach, mięsie oraz nabiale. Najbardziej korzystne jest spożywanie chudego mięsa, jak pierś z kurczaka lub indyka. Ważne jest tutaj także zwracanie uwagi na kaloryczność posiłków, bo nie schudniemy jedząc duże ilości jajek z majonezem czy tłustych wędlin. Ponadto warto pamiętać, że nie tylko produkty odzwierzęce są bogate w białko. Również rośliny strączkowe mogą z powodzeniem dostarczać ten składnik wegetarianom oraz weganom.
Warzywa i owoce jako źródło błonnika
Chyba każdy doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne w zdrowej diecie są warzywa i owoce. To kluczowy składnik większości jadłospisów ze względu na swoją małą kaloryczność i sporą porcję witamin. Ponadto warzywa dostarczają duże ilości błonnika oraz poprawiają trawienie. Można ich przy tym zjeść naprawdę dużo, co wcale nie wpłynie na efekty odchudzania. Poza tym owoce są świetnym sposobem na zastąpienie sobie słodyczy, które powinno się odrzucić. To dawka zdrowego cukru, jednak tutaj też nie wolno przesadzać z ilością. Zdecydowanie lepiej jeść owoce rano, a do pozostałych posiłków dorzucać porcję warzyw, tak by zajmowały większą część talerza.
Zupy, które mają mało kalorii i zastępują tradycyjne dania
Dobrym pomysłem na obiad jest zupa warzywna. To doskonała alternatywa dla klasycznych dań mięsnych z ziemniakami lub frytkami, które mają dużo kalorii, a mało wartości odżywczych. Ponadto zupy są sycące i wypełniają żołądek, dzięki czemu uczucie pełności utrzymuje się zdecydowanie dłużej. Zwłaszcza zimą można docenić ich rozgrzewające właściwości. Polecamy zrezygnować tutaj z dodawania śmietany, by obiad był jeszcze bardziej lekkostrawny.
Zdrowe przekąski na mały i duży apetyt
Osoby, dla których największym wyzwaniem na diecie jest zrezygnowanie ze słodyczy i słonych przekąsek, na pewno ucieszą się, że śmiało mogą sięgać po inne, drobne przyjemności. Najlepszym przykładem są orzechy, które dostarczają porcję składników odżywczych i nie są zagrożeniem dla końcowego efektu odchudzania. Tutaj jednak również trzeba uważać, bo orzechy mają sporo kalorii, więc warto ograniczyć ich spożywanie do kilku porcji w tygodniu. Inną zdrową przekąską są samodzielnie wykonane chipsy z pomidorów lub buraków. Dla wielbicieli słodyczy mamy świetną alternatywę, jaką są suszone owoce i daktyle. Do tego trochę aktywności fizycznej oraz regularności i efekty murowane!
Opublikuj komentarz