Piece termoolejowe – dlaczego sprawdzą się w piekarni?

Dobry piec w piekarni to podstawa wydajnej i wysokiej jakościowo produkcji. Dlatego jego wybór nie powinien być przypadkowy. Producenci wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów i proponują maszyny nowoczesne i pełne praktycznych rozwiązań. Takie są chociażby piece termoolejowe. Co warto wiedzieć na ich temat?

Piece wsadowe – co je wyróżnia?

Tego rodzaju maszyny są stosowane w piekarnictwie od dziesięcioleci. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom piece wsadowe znów zyskały na popularności i śmiało mogą konkurować z piecami konwekcyjnymi. Dzięki temu wypieki z tej maszyny mogą mieć twardszy spód i chrupiącą skórkę. Piece wsadowe posiadają kamienna płytę wypiekową, a ciepło pochodzi zarówno z ich powierzchni, jak i ścian komory wypiekowej. Trzon pieca wsadowego może być ruchomy lub nie. W pierwszym wariancie obsługa pieca jest możliwa dzięki specjalnemu systemowi załadunku. Do wyboru mamy wersję wyjezdną i wewnętrzną Pierwsza z nich pozwala na wyjazd komory pieca po specjalnych prowadnicach. Drugi natomiast umożliwia ręczne nakładanie ciasta na taśme lub siatkę wypiekową. Piece wsadowe w nieruchomym trzonem możemy zaś zapełnić dzięki łopacie z długim uchwytem lub aparatowi załadowczemu.

Piece termoolejowe – gdzie się sprawdzą?

Kupując piec wsadowy do piekarni powinniśmy dostosować go do naszych potrzeb. Tylko taki zakup będzie dla nas ekonomiczny. Zapewni bowiem odpowiedni stosunek wydajności do kosztów produkcji. Dla piekarni zajmujących się hurtową produkcją pieczywa najlepszym rozwiązaniem będą piece termoolejowe. Są to wielopoziomowe maszyny, które umożliwiają tradycyjne wypieki . Jest to możliwe dzięki płytom hertowym zamontowanym bezpośrednio nad płytami grzewczymi. To sprawia, że piece termoolejowe są także oszczędne oraz wygodne w użytkowanie. Znajdziesz je bez problemu w internecie. Wystarczy, że wejdziesz na tę stronę https://bakeres.pl/oferta/piece-termoolejowe/. System cyrkulacji oleju w płytach grzewczych sprawia, że temperatura pieca jest stała i nie ulega zmianie nawet w trakcie otwierania drzwi. Dzięki temu wypieki są równomierne, a sam proces produkcyjny bardzo oszczędny.

About the Author: admin

You might like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *